Sisteme fotovoltaice
Un sistem fotovoltaic (PV) este compus din unul sau mai multe panouri solare combinate cu un invertor și alte componente electrice și mecanice care utilizează energia solara pentru a genera electricitate. Dimensiunile sistemelor fotovoltaice pot varia foarte mult, de la sisteme de acoperișuri mici sau portabile până la centrale de generare la scară mare. Sistemele fotovoltaice pot funcționa de la sine ca sisteme fotovoltaice în afara rețelei sau conectate la rețea.
Cum funcționează aceste sisteme?
Lumina de la Soare, formată din pachete de energie numite fotoni, cade pe un panou solar și creează un curent electric printr-un proces numit efect fotovoltaic. Fiecare panou produce o cantitate relativ mică de energie, dar poate fi conectat împreună cu alte panouri pentru a produce cantități mai mari de energie ca o matrice solară. Electricitatea produsă dintr-un panou solar (sau matrice) este sub formă de curent continuu (DC). Deși multe dispozitive electronice folosesc electricitate DC, inclusiv telefonul sau laptopul, ele sunt proiectate să funcționeze folosind rețeaua de utilități electrice care furnizează (și necesită) curent alternativ (AC). Prin urmare, pentru ca electricitatea solară să fie utilă, trebuie mai întâi convertită de la DC la AC folosind un invertor. Această energie electrică AC de la invertor poate fi apoi utilizată pentru a alimenta electronice la nivel local sau poate fi trimisă la rețeaua electrică pentru utilizare în altă parte.
Componentele sistemului
Pe lângă panourile solare, există și alte componente importante ale unui sistem fotovoltaic. Aceste componente (care reprezintă de obicei peste jumătate din costul sistemului și cea mai mare parte a întreținerii) pot include invertoare, rafturi, partea de cablare, siguranțe, întrerupătoare și contoare electrice etc.